‘’If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair’’, is de openingszin van de legendarische hippiesong San Francisco van Scott McKenzie. ‘’Als je naar San Francisco gaat, draag dan bloemen in je haar’’.

‘Make love not war’

De hippietijd in de jaren zestig van de vorige eeuw was een roerige periode. Jongeren rebelleerden tegen het starre gezag in de maatschappij. Ze wilden een nieuwe samenleving, gebaseerd op liefde in plaats van geweld. ‘Make love not war’ was een bekende slogan.

Lang haar

Hippies lieten als protest hun haar groeien. Ze versierden hun haar met bloemen en kleurrijke haaraccessoires. De spijkerbroek (jeans) en t-shirts met teksten deden hun intrede. Hippies leefden soms in communes gebaseerd op vrije liefde. Ze verplaatsen zich in romantische hippiebusjes. In de hippietijd kreeg de popmuziek een enorme impuls. Er werden talrijke protestliederen geschreven tegen de ‘oude’ maatschappij. In 1969 vond het eerste grote popfestival Woodstock plaats.

Musical Hair

We kunnen het nu misschien niet meer begrijpen maar lang haar was in de jaren zestig een vorm van protest. Lang haar werd hét symbool van de hippietijd. In 1967 werd er een grote Broadway musical gemaakt over de hippie-idealen en de naam was … Hair!

bron: clickamericana.com